Фолклорен ансамбъл

Фолклорен ансамбъл "ГАБРОВЧЕ"

Ансамбъл

Народна хореография

Статут: Любителски

Възрастова група: 5 - 20

Bulgaria, Габрово

Адрес: пл. Възраждане 3

Телефон: 066 806521


Детският фолклорен ансамбъл “Габровче” е създаден през 1975 г. по инициатива на кметството на гр. Габрово, с цел да издирва, изучава и съхранява музикално – танцовия фолклор на България и да го популяризира сред подрастващите поколения.
Концертния състав включва оркестър от народни инструменти, народен хор, детска и младежка танцови формации. Той както и подготвителните групи към него, наброява над 250 деца и младежи.

Богатата репертоарна програма, изградена от песни, танци и оркестрови изпълнения от всички етнографски области в страната, дава възможност и най-взискателния зрител да бъде удовлетворен.

През 35 – годишната си история, ансамбъла е изнесъл над 870 концерта, 140 от които в чужбина, с над 430 000 зрители. 
Лауреат е на V, VI, VII републикански фестивал на художествената самодейност. Ансамбъла е гостувал в Беларус, Чехия, Унгария, Украйна, Сърбия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Хърватска, Швейцария и Испания.
“Габровче” е участвал и на следните Международни фестивали: Солун 1998 и Харков, Украйна през 1999, където печели награда за ярък сценичен образ. През 2001 ансамбълът печели втора награда на Международния музикален фестивал в Кантонигрос, Испания, а през 2002 първа награда на същия фестивал.

През 2000г. във връзка с 25 годишния юбилей на ансамбъла е награден със Сребърна лира от Съюза на Музикалните и Танцови Дейци в България и почетният знак на гр. Габрово. 
Диригент на хора Румелия Алексиева.

Главен художествен ръководител и хореографeЛъчезар Захариев – лауреат на V, VI, VII републикански фестивал на художествената самодейност. Награден е със „Златна лира“ на СБМТД, „Златна Кобилица“ от ЦИОФФ и почетния знак на град Габрово.

Програмата на ансамбъла включва песни и танци от всички етнографски области в България, представени със съответните за областта костюми.

Галерия

Габровче на Боженци
Малките танцьори на Габровче
Габровче в Разград