Приморско вече има Исторически музей

Приморско вече има Исторически музей

22 май 2015

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов откри новия Исторически музей в града.

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов откри новия Исторически музей в града.
Музеят е разположен в централната част ( в реновираната сграда на Старата баня в Приморско)  и в него са изложени материали от разкопките на Националния исторически музей в този район. 

На церемонията присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателят на общинския съвет в Приморско Миглена Барцулева, общински съветници, граждани и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 

"През живота си съм открил само 4-5 музея, но съм тук, защото имам слабост към Приморско. Вашият кмет не ме остави на мира, докато не построихме този музей", каза професор Димитров.

Той посочи, че Приморско не е нов град, както погрешно смятат някои хора. 

"Тук е имало малка, но добре укрепена крепост, която това лято ще разкрием при поредните си разкопки. В нейните околности има няколко големи антични и средновековни градове", каза директорът на НИМ Божидар Димитров пред "Фокус". 

На 1 юни ще започнат разкопки около древния град Ранули, датиращ от времето на Троянската война, който се намира в близост до Приморско.

Той допълни, че такава крепост има само на 3-4 места в България и ако бъде разкрита Приморско, освен музей на закрито, ще има и открит музей.

Областният управител Вълчо Чолаков подари на кмета Германов икона. Той заяви, че скоро Приморско ще стане Клондайк за търсачите на археологически забележителности и южният морски град ще се нареди гордо до Созопол и Несебър по значимост в развитието на културния и исторически туризъм. 

Проектът „Пристройка и преустройство на съществуваща общинска сграда в музей в УПИ VIII, кв.6 гр. Приморско" е финансиран от Европейския съюз по мярка 4.1.,Развитие на рибарските области", който осигурява безвъзмездна финансова помощ на стойност 582 461 00 лева.

Сградата на новия музей е била бивша обществена баня. Сега там има експозиционни зали в сутерена и първия етаж, лаборатория и хранилище в подпокривното пространство. 

На първия етаж е археологическата сбирка, в сутерена - етнографската. С откриването на музея започнаха празничните прояви за честването на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.